Utylizacja oleju spożywczego

Pewna część firm zajmujących się utylizacją oleju spożywczego zajmuje się czymś więcej. Mowa tu dokładnie, że firmy te handlują tym świeżym olejem, oliwą i innymi produktami spożywczymi. Rzecz jasna handel ten dotyczy lokali gastronomicznych i co równie istotne, jeśli dany lokal gastronomiczny kupuje u konkretnej firmy olej, to może liczyć na atrakcyjną cenę, jeśli chodzi o warunki jego utylizacji. W tym także tkwi istotny plus.

Odbiór zużytego oleju

Zużyty olej w przypadku tych większych lokali gastronomicznych magazynuje się w tych wielkich zbiornikach z tworzywa otoczonych kratownicą. W tego typu zbiorniku olej jest odbierany raz na tydzień lub raz na miesiąc, a czasami nawet te dwa lub trzy razy w tygodniu. Wiele znaczy też i to, że w przypadku niektórych lokali gastronomicznych trudno oszacować to ile dokładnie tych odbiorów będzie, bo niektóre lokale smażą frytki co dzień, a te inne zajmują się tym tylko wtedy gdy muszą, czyli wiele zależy od zamówienia konkretnych klientów. Dlatego nie każdy lokal gastronomiczny smaży na tę samą skalę, ale sam obiór oleju odbywa się już profesjonalnie, czyli odbierane są pojemniki z tym zużytym olejem i dawane są drugie, czyli te puste i w sposób odpowiedni wyczyszczone. Dodatkowo firma utylizująca olej spożywczy może też dać nowy olej do smażenia, wraz z kilkoma typami produktów pokrewnych. Odbiór zużytego oleju możesz zapewnić sobie na stronie TrafinOil.pl – dowiedz się więcej.

Inne istotne wzmianki

Niektórzy z nas doskonale wiedzą o tym, że firma zajmująca się utylizacją oleju spożywczego dostarcza też do lokali gastronomicznych nowy olej, oliwę, masło i margarynę. Jednym słowem są to produkty niezbędne do funkcjonowania danego lokalu. Kluczowe znaczenie ma też i to, że jedna auto może dostarczyć te świeże produkty, a potem odebrać zużyty olej w specjalnym pojemniku. Taka kompleksowa usługa to bardzo wiele korzyści dla jednego lokalu, bo to towary, ich dowóz i utylizacja oleju w niższej cenie. Tego właśnie szukają lokale gastronomiczne, które chcą wydać mniej i to zwłaszcza w tych niepewnych ekonomicznie czasach, bo w tych nieciekawych czasach lokale gastronomiczne nie chcą ryzykować i dlatego też inwestują w opcje, które najlepiej się sprzedają. Tymi opcjami są dania, które łatwo się szykuje i szybko sprzedaje.

Czy świeży olej to taka ważna sprawa?

Najlepiej jest wtedy gdy lokal gastronomiczny otrzymuje świeży olej i oddaje ten zużyty jednej firmie i na dokładkę otrzymuje fakturę za tego typu usługę. Mowa tu dokładnie o szybkiej obsłudze i o fakturze, którą warto skopiować i schować do archiwum, po to by w razie czego mieć udokumentowane te ostatnie trzy lata utylizacji oleju spożywczego. Tego typu sprawa są bardzo ważnymi i to zwłaszcza w sporych miastach, bo właśnie tam kontrole są częstymi. Najczęstszymi w przypadku lokali gastronomicznych znajdujących się bardzo blisko konkretnych urzędów. dodatkowym plusem w tym wszystkim jest świeży olej do smażenia, oliwa i masło. Produkty te w przypadku lokali gastronomicznych schodzą często, a jeśli dostarcza je ta sama firma, która też utylizuje olej, to jest to opcja korzystna dla danego restauratora ze względów finansowych.